Union JackInleiding

rpfmain

RPF is een software pakket, wat draait op S/370, S/390 en z/Series mainframes. Het is beschikbaar in TSO onder de operating systemen MVS, MVS/XA, MVS/ESA, OS/390 en z/OS. 
RPF is alleen bruikbaar voor mensen, die een goede basiskennis van IBM mainframes hebben en de bijbehorende operating systemen. 
RPF kan op 24-bit en 31-bit MVS operating systemen gebruikt worden (MVS 3.7 en hoger). RPF is geschreven in S/370 assembler (IFOX00), maar kan ook vertaald worden met Assembler-H (IEV90) of HL-assembler (ASMA90).

Ontstaan van RPF

RPF is ontwikkeld omdat we in de jaren 80 niet beschikten over een moderne editor in MVS. Voor TSO heeft IBM een prachtige editor beschikbaar nl. ISPF. Deze werd toentertijd niet door mijn werkgever aangeschaft. De reden was, dat TSO te weinig gebruikt werd en dat ISPF erg duur was.

Ik kwam bij deze werkgever in dienst en had wel een TSO achtergrond (jaren mee gewerkt), dus ik had wel behoefte aan een full-screen editor onder MVS en TSO. Daarom besloot ik zelf een editor te ontwikkelen. Ik schreef hem in de avonduren op de computer van mijn werkgever, die deze graag ter beschikking hiervoor stelde. 
Na maandenlang ontwikkeling werd in 1979 het eerste prototype in test genomen. Vele collega's testen RPF en kwamen met bugs en suggesties. Daardoor onstond het huidige RPF, waar vele jaren mee gewerkt is.
In 1984 werd MVS en TSO dermate gemeengoed, dat mijn werkgever toch de IBM editor ISPF heeft aangeschaft. Tot begin 90'er jaren werden beide produkten gebruikt. Daarna werd RPF steeds minder gebruikt en raakte uit de gratie. Ook de ontwikkeling van RPF werd door mij gestaakt.

rpfbro large screen

Browse op een groot scherm van 62 lines en 160 kolommen

In 2000 werd er een emulator (Hercules) beschikbaar gesteld, die in staat is om MVS en zijn opvolgers te kunnen draaien onder Linux en later ook onder Windows. Plotseling beschikte ik over een mainframe op mijn eigen PC met vele "Herculeans" 
IBM besloot MVS rel. 3.8J vrij te geven, dus er hoeft geen licentiekosten voor betaald te worden. ISPF werd uiteraard niet public domain, omdat ISPF heden nog steeds gebruikt wordt. 
MVS/TSO zonder full-screen editor werkt niet fijn. Daarom besloot ik RPF beschikbaar te stellen aan de gebruikers van Hercules, die MVS draaien op hun PC. Door deze actie kwam ook de verdere ontwikkeling van RPF weer op gang.

Functies van RPF

rpf selection list rpf selection list loadmodRPF bestaat uit slechts uit 1 versie, die op alle MVS achtige platforms draait (MVS38J, MVS/380, MVS/XA, MVS/ESA, OS/390 en z/OS). Op MVS/XA en hoger en MVS/380 gebruikt RPF extended addressing. De meeste RPF modules draaien dan in 31-bit mode.
RPF wordt opgestart in TSO. Na het aanloggen aan TSO is het commando "RPF" voldoende om over alle functies van RPF te beschikken. 
De functies van RPF zijn:

 • Edit van card-images (record lengte 80 bytes), zoals parameters en broncode (source) voor programma's zoals PL/1, Cobol, Fortran en uiteraard Assembler.
 • Edit van andere data sets en members met een fixed of variabel record formaat en een record lengte t/m 255 bytes.
 • Bladeren (Browse/View) door bestanden en members van Partitioned Datasets (PDS) onder MVS.
 • Vertalen (assembleren) van Assembler source code en het linken ervan tot uitvoerbare programma's
 • Creeëren (allocate) van MVS bestanden en het verwijderen (delete) ervan.
 • Uitlijsten van Volume Table Of Contents (VTOC) van DASD volumes. Tevens kan men in een "dataset selection list" de bestanden (datasets) browsen, editten, deleten, uncatalog en catalog en compress van PDS'en
 • Uitvoeren van TSO commando's.
 • Edit, Browse van Librarian modules. Librarian is een produkt van Computer Associates. Librarian is geen onderdeel van RPF. Slechts de vrij te distrubueren FAIR routines van Librarian worden gebruikt.
 • Move en Copy van PDS members.

Installatie van RPF

rpf dataset selection rpf edit

RPF wordt geleverd als een AWS formaat tape. Dit een Hercules Emulated Tape, die op een MVS systeem onder Hercules geïnstalleerd kan worden. De JCL (Installatie job) en de zip file met de AWS tape van RPF kunt u downloaden in de onderstaande tabel.

Momenteel ben ik bezig om RPF geschikt te maken voor MVS/380 (een 31 bit versie van MVS38J), MVS/XA, MVS/ESA, OS/390 en z/OS met speciale dank aan Paul Edwards. Hij heeft een aantal macro's ontworpen om AMODE31 en zelfs AMODE64 te realiseren.

Yes!! Edit van F of V records met een LRECL tot 255 is mogelijk

Een fantastisch release van RPF is beschikbaar. Deze versie is geschikt om in amode 31 te draaien, dus nu kun je datasets en members bewerken tot 1 miljoen records.Het nieuwste release ondersteunt ook schermen tot een grootte van 62 regels x 160 kolommen en EDIT van data sets met een record formaat F(B) en V(B) met een record lengte van 40 t/m 255 wordt ondersteund.

RPF 1.7.6 vervangt alle oude releases van RPF. Alle SMS en Indexed VTOC functies zijn nu aanwezig in RPF 1.7.5. Zie de User's Guide.

RPF 1.7.6 is getest op MVS38J, MVS380 en in z/OS.

Het rpf176.aws bestand is een standaard gelabelde tape met vol=ser=RPF176 en bevat 6 files.

 1. file1 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SRPFASM
 2. file2 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SRPFLOAD
 3. file3 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SRPFHELP
 4. file4 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SRPFJCL
 5. file5 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SYS1MAC. Dit bestand is speciaal voor gebruikers van MVS38J en MVS/380.
 6. file6 = unloaded IEBCOPY, dsn=TAPE.V1R7M6.SRPFOBJ

Huidige releases

RPF 1.7.6 1.7.6 13 oktober 2019 Download
RPF 1.7.6 Load JCL   1 oktober 2019 Download
RPF 1.7.6 User's Guide 1.7.6 13 oktober 2019 Download

 

Release notes

RPF kunt u ook vinden op de CBT tape website (file 415). Klik op het symbool hieronder om naar cbttape.org te gaan. De laatste versie staat op de UPDATES pagina van cbttape.org.

Dowload en unzip de file en transfer de file met IND$FILE naar je host. Lees member @FILE415 om de RPF loadlibrary te installeren.

CBT Tape Home Page MVS and OS/390 Freeware

rpfstat

pvdazaanstreek

Websites

Een overzicht van de websites ontworpen door prince-webdesign
Lees meer
chalet velthorst 7

Chaletverhuur

Dit chalet staat op het prachtige vakantie park Resort de Achterhoek
LEES MEER
rpfmain

RPF

Rob's Programming Facility. Een prachtige editor voor mainframe gebruikers
LEES MEER
­