Union JackInleiding

rpf2RPF is een software pakket, wat draait op S/370, S/390 en z/Series mainframes. Het is beschikbaar in TSO onder de operating systemen MVS, MVS/XA, MVS/ESA, OS/390 en z/OS. 
RPF is alleen bruikbaar voor mensen, die een goede basiskennis van IBM mainframes hebben en de bijbehorende operating systemen. 
RPF kan op 24-bit en 31-bit MVS operating systemen gebruikt worden (MVS 3.7 en hoger). RPF/E draait alleen op 31-bit operating systemen (MVS/XA en hoger). 
RPF is geschreven in S/370 assembler. RPF/E is geschreven in Assembler-H.

Ontstaan van RPF

RPF is ontwikkeld omdat we in de jaren 80 niet beschikten over een moderne editor in MVS. Voor TSO heeft IBM een prachtige editor beschikbaar nl. ISPF. Deze werd toendertijd niet door mijn werkgever aangeschaft. De reden was, dat TSO te weinig gebruikt werd en dat ISPF erg duur was.

Ik kwam bij deze werkgever in dienst en had wel een TSO achtergrond (jaren mee gewerkt), dus ik had wel behoefte aan een full-screen editor onder MVS en TSO. Daarom besloot ik zelf een editor te ontwikkelen. Ik schreef hem in de avonduren op de computer van mijn werkgever, die deze graag ter beschikking hiervoor stelde. 
Na maandenlang ontwikkeling werd in 1979 het eerste prototype in test genomen. Vele collega's testen RPF en kwamen met bugs en suggesties. Daardoor onstond het huidige RPF, waar vele jaren mee gewerkt is.
In 1984 werd MVS en TSO dermate gemeengoed, dat mijn werkgever toch de IBM editor ISPF heeft aangeschaft. Tot begin 90'er jaren werden beide produkten gebruikt. Daarna werd RPF steeds minder gebruikt en raakte uit de gratie. Ook de ontwikkeling van RPF werd door mij gestaakt.

In 2000 werd er een emulator (Hercules) beschikbaar gesteld, die in staat is om MVS en zijn opvolgers te kunnen draaien onder Linux en later ook onder Windows. Plotseling beschikte ik over een mainframe op mijn eigen PC met vele "Herculeans" 
IBM besloot MVS rel. 3.8J vrij te geven, dus er hoeft geen licentiekosten voor betaald te worden. ISPF werd uiteraard niet public domain, omdat ISPF heden nog steeds gebruikt wordt. 
MVS/TSO zonder full-screen editor werkt niet fijn. Daarom besloot ik RPF beschikbaar te stellen aan de gebruikers van Hercules, die MVS draaien op hun PC. Door deze actie kwam ook de verdere ontwikkeling van RPF weer op gang.

Functies van RPF

RPF edit selection screenRPF bestaat uit twee smaken, RPF en RPF/E. RPF draait op alle hierboven genoemde operating systems. 
Omdat MVS/XA, MVS/ESA, OS/390 en z/OS geen public domain operating systems zijn, maar duur betaalde OS'en, laat ik RPF/E hier buiten beschouwing. RPF wordt opgestart in TSO. Na het aanloggen aan TSO is het commando "RPF" voldoende om over alle functies van RPF te beschikken. 
De functies van RPF zijn:

  • Edit van card-images (record lengte 80 bytes), zoals parameters en broncode (source) voor programma's zoals PL/1, Cobol, Fortran en uiteraard Assembler.
  • Bladeren (Browse/View) door bestanden en members van Partitioned Datasets (PDS) onder MVS.
  • Vertalen (assembleren) van Assembler source code en het linken ervan tot uitvoerbare programma's
  • Creeëren (allocate) van MVS bestanden en het verwijderen (delete) ervan.
  • Uitlijsten van Volume Table Of Contents (VTOC) van DASD volumes. Tevens kan men in een "dataset selection list" de bestanden (datasets) browsen, editten, deleten, uncatalog en catalog en compress van PDS'en
  • Uitvoeren van TSO commando's.
  • Edit, Browse van Librarian modules. Librarian is een produkt van Computer Associates. Librarian is geen onderdeel van RPF. Slechts de vrij te distrubueren FAIR routines van Librarian worden gebruikt.
  • Move en Copy van PDS members.

Installatie van RPF

rpf3 rpf4

RPF wordt geleverd als een AWS formaat tape. Dit een Hercules Emulated Tape, die op een MVS systeem onder Hercules geïnstalleerd kan worden. De JCL (Installatie job) en de zip file met de AWS tape van RPF kunt u downloaden in de onderstaande tabel.

Huidige releases

RPF 1.5.3 2 september 2008 Download
RPF User's Guide 1.5.3 2 september 2008 Download
RPF Installatie job   26 maart 2006 Download
       
RPF/E  1.2.2 december 2004  
pvdazaanstreek

Websites

Een overzicht van de websites ontworpen door prince-webdesign
Lees meer
chalet velthorst 7

Chaletverhuur

Dit chalet staat op het prachtige vakantie park Resort de Achterhoek
LEES MEER
rpf2groot

RPF

Rob's Programming Facility. Een prachtige editor voor mainframe gebruikers
LEES MEER
­