halfdome summitNou ja, rustdag.. De fietsen staan op stal, maar daar is ook alles mee gezegd. Marten, Aad, Axel en Frank maakten er een echte rustdag van en bleven op de camping. Een beetje lezen, dobberen in het zwembad en wat kokkerellen heeft natuurlijk ook wat.

Wij wilden echter opnieuw naar Yosemite Valley. Het thema vandaag is wandelen en wel zo ver mogelijk omhoog. Ik ging richting de Vernal en de Nevada Falls, een best eind lopen, maar zeer de moeite waard. Igor, Dimitri en Jacco gaan voor het grote werk, een wandel-en klautertocht naar de top van de Half Dome, een wandeling van 23 km v.v, waarvan 1400 meter omhoog en weer omlaag. Intussen banjerde ik in de Valley rond, waar ik nog een prachtig boek van John Muir op de kop tikte. Dit boek (“The Yosemite”) is voorzien van foto’s van Galen Rowell. De laatste beklom op zijn 57ste nog eventjes El Capitan.

De zondag in de Valley is beduidend rustiger dan de vrijdag en de zaterdag. Met een zonnetje, een termperatuur van 32 graden prima weer om  te wandelen, te lezen en te schrijven en vooral te genieten van de schoonheid van dit Nationale Park.

Onze “hikers” hebben de tocht vanuit Tuolumne Meadows naar de Valley met succes volbracht. Ze waren wel “total-loss”, maar het is een prestatie van formaat. Hulde voor dit viertal.
De expeditie naar de Half Dome deed er nauwelijks voor onder. Het is Igor, Dimitri en Jacco gelukt om op de top van de Half Dome te komen. Ze konden 1400 meter naar beneden kijken. Prachtig maar duizelingwekkend. Het bijbehorende T-shirt (“I did it to the Half Dome”) had hij echt verdiend.

Daarna een echt Amerikaans buffet in het centrum van de Valley met de toepasselijke naam “Curry Village”

Na het eten verlieten we Yosemite met een beetje pijn in ons hart.